CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Passion Followers

Wednesday 20 April 2011

Acar Rampai

10 biji timun (potong 1 1/2" panjang dan 1/2" lebar)
3 batang lobak merah (potong 1 1/2" panjang dan 1/2" lebar)
1/2 kt. kobis (potong selebar 1")
1/4 kt. kacang panjang (potong selebar 1 1/2" panjang)
1/4 kt. bunga kobis (potong jadi tangaki-tangakai kecil
15 batang lada merah
15 batang lada hijau
20 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
2 cawan kacang goreng (tanpa minyak) dan ditumbuk
2 cawan bijan (digoreng tanpa minyak samapi kuning)
4 cawan cuka
1 cawan minyak masak
4 camB. serbuk lada kering
2 camB serbuk kunyit
3 camB air
1 1/2 camB garam
1 1/3 cawan gula

CARA MEMBUAT

Tuang cuka ke dalam kuali dan jerang hingga mendidih.
Celur sayur-sayur rampai tadi satu persatu selama kira-kira 1-2 minit. Tos dan ketepikan.
Goreng rempah gaul dalam minyak tadi hingga naik baunya.
Masukkan garam dan kacau. Angkat dan biarkan sejuk.
Gaul sayur-sayur dengan gula dan biarkan sebentar.
Masukkan rempah goreng tadi, bawang putih, kacang tumbuk dan bijan kemudian gaul rata-rata.
Biarkan dahulu, eloknya semalaman, baru dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment