CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

My Passion Followers

Tuesday 19 April 2011

Kuew Teow Ipoh

1 lb kuew teow
2 1/2 pt. air rebusan daging
4 oz. udang
4 oz. daging ayam yang telah direbus (diracik)
2 pokok daun bawang (diracik)
4 batang lada merah (buang biji dan hiris)
gaam secukup rasa
sedikit lada sulah
beberapa titik minyak bijan

CARA MEMBUAT :

Jerangkan air rebusan daging dan masukkan garam secukup rasa.
Siang udang, Potong dua kemudian basuh dengan air garam.
Masukkan ke dalam air rebusan daging dan biarkan mendidih perlahan-lahan selama 2-3minit
hingga masak. Angkat, toskan dan ketepikan.
Jerang air dalam periuk hingga mendidih. Masukkan kuew teow dan biarkan mendidih perlahan-lahan selama 1-2minit.
Hiaskan setiap mangkuk kuew teow dengan sedikit daging, udang dan hirisan lada.
Tuang air rebusan daging dan taburkan sedikit daun bawang, lada sulah dan beberapa titik minyak bijan.
Hidangkan dengan segera.

0 comments:

Post a Comment