8 ekor udang galah (disiang tapi biarkan kulit dan kepalanya)
1 biji kelapa (parut)
2 1/2 cawan air
garam secukup rasa 4 camB. minyak masak
Bahan Giling/Tumbuk
2 batang serai
1/2" lengkuas
1 kunyit hidup
4 biji buah keras
8-10 batang lada kering
12 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
CARA MEMBUAT
Gaulkan udang dengan bahan yang ditumbuk dan biarkan selama 10-20minit.
Gunakan 3/4 cawan air dan perah pati santan.
Tambah air yang selebihnya untuk memerah santan cair.
Pijarkan minyak dalam periuk dan tumis udang tadi selama 3-4minit.
Masukkan garam dan santan cair dan biarkan menggelegak.
Kecilkan api dan masukkan pati santan.
Biarkan mendidih perlahan-lahan.
Kacau selalu. Angkat dan hidang panas-panas.
0 comments:
Post a Comment